12e Geert Groote Dag met lezing door Prof. dr. Marcel Levi

16 okt 2022 (14:00 - 17:00)

Voor de Geert Groote dag lezing kozen we het (aan onze lopende expositie ‘Deventer besmet!’ gelinkte) thema: ‘een andere tijd, een andere solidariteit tijdens een pandemie’, waarmee we refereren aan ons gedrag ten opzichte van onze medemens in tijden van een pandemie.

Het programma van de 12e Geert Groote Dag ziet er als volgt uit:
• Inloop: vanaf 13.30 uur met de mogelijkheid koffie/thee te kopen
• Welkomstwoord door onze voorzitter Johan Grobbee en door de burgemeester van Deventer: drs. Ron König.
• Bijdragen door de huidige Deventer stadsdichter Alied van der Meer en van voormalige stadsdichter Wibo Kosters
• Lezing door Prof. dr. Marcel Levi
• Bijdragen door voormalige stadsdichters Johanneke ter Stege en Robin Bleeker
• Nazit met de mogelijkheid om een drankje te kopen
• Einde: rond 17.00 uur

Vrienden en vrijwilligers van Museum Geert Groote Dag hebben GRATIS toegang. Wel is het noodzakelijk dat u een toegangskaart toont om binnengelaten te worden bij de 12e Geert Groote Dag. Overige geinteresseerden kunnen een toegangskaart kopen voor €7,50. Houders van een Museumkaart kunnen (op vertoon van deze kaart) een gratis toegangskaart komen ophalen.

Hoe komt u aan een toegangskaart voor de 12e Geert Groote Dag?
U kunt een toegangskaart ophalen aan de balie van Museum Geert Groote Huis op de volgende momenten:
vrijdag 30 september tussen 16.00 uur en 17.00 uur (uitsluitend voor vrienden en vrijwilligers)
zaterdag 1 oktober tussen 11.00 uur en 12.00 uur (voor iedereen)
woensdag 5 oktober tussen 16.00 uur en 17.00 uur (voor iedereen)
Het is helaas niet mogelijk om van te voren toegangskaarten te reserveren.

Let op: Wij willen graag voorkomen dat er lege plekken ontstaan door mensen die toch niet komen. Kom dus een toegangskaart halen als je echt zeker weet dat je komt. Kom je er na het ophalen achter dat je toch verhinderd bent? Geef dit dan z.s.m. aan ons door zodat wij nog iemand anders blij kunnen maken met jouw plek! Voor de aanmeldingen geldt vol = vol!

Over de 12e Geert Groote dag
Het thema van de 12e Geert Groote Dag is: ‘een andere tijd, een andere solidariteit tijdens een pandemie’. Geert Groote had solidariteit hoog in het vaandel staan. De Huizen des Gemeenen Levens waren daar een voorbeeld van.
Wij vinden solidariteit een begrip dat nog steeds actueel is. We vragen ons af hoe we tijdens een pandemie met dit fenomeen omgaan. Is de huidige samenleving egocentrisch of is er nog steeds sprake van onderlinge solidariteit? En hoe was dat in de tijd van Geert Groote?

De 12e Geert Groote Dag is gekoppeld aan de lopende expositie ‘Deventer besmet!’. Deze expositie wil u meer vertellen over de geschiedenis en de medische kenmerken van pandemieën in Deventer, maar heeft vooral tot doel u bewust te maken van wat een pandemie deed en doet met ons gedrag. De reden dat wij, als Museum Geert Groote Huis, deze expositie maken is het feit dat Geert Groote zelf veelvuldig te maken kreeg met pandemieën. Uiteindelijk is hij overleden aan de Pest, net als zijn ouders.

De 12e Geert Groote Dag is tot stand gekomen met financiële hulp van:
Provincie Overijssel
Gemeente Deventer