Doe mee met onze fotowedstrijd

12 jul 2019 (00:00) t/m 01 aug 2019 (23:00)

Over ‘plekken van devotie’
De Moderne Devotie is, misschien anders dan verwacht, een Middeleeuws fenomeen. Deze veertiende-eeuwse hervormingsbeweging is ontstaan in Deventer, waar stichter Geert Groote woonde, werkte en predikte. Hij pleitte voor persoonlijke geloofsbeleving : door het overdenken van de verhalen en teksten uit onder andere de Bijbel zou men dichter tot God komen. Voor de Middeleeuwen was dit erg vernieuwend, vooral omdat alle kerkdiensten, gebeden en boeken tot die tijd alleen in het Latijn waren, en het niet gewoon was zonder tussenkomst van een priester contact te hebben met God. Geert Groote vertaalde belangrijke teksten zoals de psalmen en gebeden in het Nederlands en richtte huizen in voor mensen die zonder kloostergeloften een devoot leven wilden lijden.
In Deventer zijn diverse plekken waar fysieke sporen van deze devotie zijn achtergebleven. Deze plekken en hun geschiedenis zullen in de gelijknamige tentoonstelling ‘ plekken van devotie ‘ centraal staan.

De fotowedstrijd
Geinspireerd door de geschiedenis van enkele plekken die in verband kunnen worden gebracht met de Moderne Devotie, zijn wij op zoek naar foto’s die het thema’ plekken van devotie ‘ uitdragen. Dit thema mag zo breed geinterpreteerd worden als de creativiteit toelaat.

Criteria :
1. De foto moet iets laten zien van de specifieke plek [zoals hieronder beschreven] en er moet een link te leggen zijn met het thema’ plekken van devotie ‘
2. De foto’s kunnen met alle verhoudingen worden aangeleverd maar worden ingestuurd als JPEG, zijn 300 DPI en in sRGB kleuren.
Voor wie niet genoeg heeft aan een enkel beeld, kan er ook een video worden ingestuurd [max. 2,5 minuten] van één van bovengenoemde plekken.

Foto-locaties :
1.Brink:
in 1372 verbrandde Geert Groote een groot deel van zijn boeken publiekelijk op de Bnnk in Deventer. Nadat een priester hem de laatste sacrementen voor het sterven had geweigerd vanwege Groote’s bezit van mystieke boeken, verbrandde hij deze werken, genas van zijn ziekte en kwam tot inkeer Hier is het allemaal begonnen

2.Lamme van Dieseplein + Pontsteeg – Heer Florenshuis
Heer Florens Radewijns is één van Geert Groote’s bekendste navolgers en zijn directe opvolger als geestelijk ledier van de Moderne Devotie-bewegng. Hij stichtte het eerste huis van ‘broeders des gemeenten levens’, ook wel het Heer Florenshuis of Rijke Fraterhuis genoemd.

3.Klooster/binnentuin Athenaeumbibliotheek
Op de plek waar nu de Athenaeumbibliotheek gevestigd is, stond vroeger het Buiskenshuis, waar zusters van het gemeene leven woonden. In de kloostertuin zijn de oude muren van een deel van het Buiskenshuis nog goed te zien.

4.Meester Geertshuis – Bagijnenstraat, hoek Hagensteeg
In 1374 schenkt Geert Groote zijn woning aan de stad Deventer, met als doel dat er arme vrouwen in zouden trekken. Deze vrouwen werden zusters van het gemeene leven en het Meester Geertshuis werd een voorbeeld voor andere huizen door Europa heen.

5.Broederenkerk
Geert Groote predikte in deze 14° eeuwse kerk Vanuit zijn verblijf in het naastgelegen klooster kon hij door een luikje de kerk in kijken

6.Klooster Diepenveen – Kerkplein
Vlak buiten de stad, maar toch erg belangrijk binnen de Moderne Devotie was het klooster te Diepenveen. In tegenstelling tot de zusterhuizen in de stad Deventer was het klooster van Diepenveen een echt klooster, aangesloten bij de congregatie van Windesheim De eerste rector van het klooster was de bekende devoot Johannes Brinckeringck.

Praktische informatie:
De auteursrechten op de ingezonden foto’s berusten bij de deelnemers. Het meedoen aan de wedstrijd betekent in geen geval overdracht van deze auteursrechten.
Museum Geert Groote Huis kan de ingezonden foto’s gebruiken voor promotie van de wedstrijd en wedstrijdverslagen, onder vermelding van de auteur. Voor ieder gebruik, anders dan in het kader van de wedstrijd zelf, dienen de wedstrijdorganisatie, andere bij de wedstrijd betrokkenen of derden toestemming te vragen aan de deelnemer.

Deadline voor het insturen van foto’s en video’ s is 1 augustus. Inzendingen kunnen onder vermelding van ‘fotowedstrijd’, contactgegevens en de vervulde opdracht (en) worden opgestuurd aan marketing@geertgrootehuis.nl t.n.v. Robien van Ee. Je mag zo veel opdrachten insturen als je wilt. Binnen twee weken na sluiting van de deadline zullen we contact opnemen met de winnaars. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
Op 1 september zal de feestelijke opening van de tentoonstelling plaatsvinden.

Kijk voor meer informatie over Geert Groote en ons museum op: www.geertgrootehuis.nl