Expositie ‘Groots Gelezen’

28 okt 2017 (11:00) t/m 07 jan 2018 (16:00)

Wat hebben een bijbel, een psalter, een getijdenboek en een brevier met elkaar te maken? Voor de meesten van ons zijn het vage begrippen die iets te maken hebben met religie. Voor Geert Groote en zijn voor- en nazaten waren het praktische boeken die zij veelvuldig gebruikten bij hun dagelijkse geloofsbelijdenis.

In samenwerking met de Athenaeumbibliotheek stelt Museum Geert Groote Huis een aantal van deze bijzondere middeleeuwse boeken tentoon en vertelt daarbij meer over het gebruik en de functie van deze boeken.

De expositie loopt van 28 oktober tot en met 7 januari 2017. De entreeprijs is € 5,=.

Ook gebruikt door rijke burgers
Niet alleen geestelijken gebruikten deze religieuze boeken, ook rijke burgers hadden vaak een boek waaruit zij hun gebeden oplazen. Vandaag de dag worden middeleeuwse boeken meestal tentoongesteld om hun schoonheid. De prachtige handgeschreven teksten en felgekleurde miniaturen spreken immers tot de verbeelding.

Gebruiksvoorwerpen
De boeken hadden in de middeleeuwen echter niet alleen een decoratieve functie, ze werden ook echt gebruikt. Maar hoe? In deze expositie vindt u het antwoord op deze vraag.

Hoogtepunten in de expositie ‘Groots Gelezen’
De hoogtepunten in deze expositie zijn:
• Een gedrukte Bijbel uit 1477, het eerste in het Nederlands gedrukte boek. Wereldwijd zijn er nog maar 50 exemplaren aan ons zijn overgeleverd.
• Een Getijdenboek uit 1477 met prachtige miniaturen, gemaakt in de IJsselstreek. Getijdenboeken werden door leken gebruikt om te bidden. De boeken waren geen officiële kerkelijke boeken, met als gevolg dat de eigenaar het boek zelf kon samenstellen. Ook was het getijdenboek vaak in de volkstaal geschreven en daardoor makkelijker toegankelijk voor de ‘gewone’ man. Het was echt een persoonlijk boek, een geliefd object dat meerdere keren per dag werd opgepakt om uit te lezen.
• Een Bijbel uit 1522 met uitleg van de Bijbelteksten, geïllustreerd door handmatig ingekleurde houtsneden.
• Een aantal boeken vervaardigd in huizen van het Gemeene Leven in Deventer. Onder deze boeken ook het Zusterboek van het Meester Geertshuis, bestaande uit levensbeschrijvingen van 64 zusters uit de periode 1398-1456. Tussengevoegd zijn enkele berichten over de armoede van het huis, de deugden der zusters en de lotgevallen tijdens het Utrechtse schisma (1423-1433). Ook worden de deugden van de zusters beschreven.

Over de expositie
De expositie ‘Groots Gelezen’ loopt van 28 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018. Het Museum Geert Groote Huis is geopend van woensdag (11.00 – 16.00 uur) tot en met zondag (13.00 – 16.00 uur). Toegang tot het Museum Geert Groote Huis, inclusief de expositie, kost € 5,=.