Lezing over Thomas van Aquino door Gerko Tempelman

28 okt 2016 (14:00 - 16:15)

28 oktober om 14.00 uur
lezing over Thoma van Aquino
door Gerko Tempelman

We spreken vaak over de ‘donkere middeleeuwen’, maar er was aardig wat licht in te vinden.
De middeleeuwen hebben de basis gelegd voor hoe wij tegenwoordig de wereld zien. Eén middeleeuwse monnik speelde daar een heel belangrijke rol in, want hij deed iets verbijsterends: hij scheidde de filosofie van de theologie of het ‘boek van de natuur’ en het ‘boek van de openbaring’ . En toen was de beer los. Door Thomas van Aquino (1225-1274) kon zo langzamerhand de Westerse empirische wetenschap ontstaan.

In deze lezing staan we met filmfragmenten uit ‘In de naam van de Roos’, gesprek en tekst stil bij hoe de middeleeuwse mens de wereld zag. We volgen Thomas van Aquino in zijn strijd tegen ketterij en traceren de lijnen die naar de Moderne Devotie, de beweging die in Deventer ontstaan is, leidden. Zo leren we niet alleen zijn wereld kennen, maar snappen we ook beter wie wij zijn geworden.

Over Gerko Tempelman:
Gerko Tempelman studeerde af op middeleeuwse filosofie aan de VU en is geintrigeerd door de ‘geschiedenis van denken’  – iets waar hij regelmatig colleges over geeft. Ook neemt hij het moderne denken graag onder de loep, vanuit vragen naar zingeving en postmodernisme. Vanuit die motivatie richtte hij gespreksgroepen op en startte het filosofische blog www.denkjewel.nl
– je eerste kennismaking met filosofie!