Wandeling door het Deventer van Thomas a Kempis en de Moderne Devotie

21 aug 2021 (13:30 - 15:00)

Dit jaar is het 550 jaar geleden dat Thomas a Kempis in Zwolle overleed. Museum Geert Groote Huis wil graag deze voormalig inwoner van Deventer eren.

Thomas a Kempis is geboren in het Duitse Kempen (bij Krefeld) en gestorven in het klooster op de Agnietenberg bij Zwolle. Hij studeerde van 1392 tot 1399 in Deventer op de Latijnse school die in de wijde omtrek goed stond aangeschreven, mede dankzij het werk van Geert Groote (1340-1384) en zijn Broeders van het Gemeene leven. Thomas woonde in die tijd in het arme fraterhuis (aan het huidige Lamme van Dieseplein) van Florens Radewijns, leerling en opvolger van Geert Groote en medeoprichter van de hervormingsbeweging Moderne Devotie. Heer Florens was de mentor van Thomas en hield toezicht op zijn ontwikkeling binnen en buiten school. Na zijn schooltijd trad Thomas als augustijner monnik toe tot het klooster op de Agnietenberg te Zwolle, waar hij tot priester werd gewijd en speciaal werd belast met de geestelijke begeleiding van de novicen (nieuwe kloosterlingen). Hij schreef daar diverse manuscripten, waaronder het wereldberoemde boek ‘de Navolging van Christus’. Hij bleef altijd aanhanger van de spirituele beweging ‘Moderne Devotie’.

Samen met een gids van Museum Geert Groote Huis kunt u bekijken waar in Deventer Thomas a Kempis zijn voetsporen naliet. En welke invloed Deventer had op zijn gedachtegoed. En welke invloed Thomas a Kempis heeft gehad op Deventer.

Wilt u vandaag meedoen met de wandeling? Meldt u zich dan om 13.30 uur bij de kassa van Museum Geert Groote Huis.

Deelname aan de wandeling en aansluitend bezoek aan Museum Geert Groote Huis kost € 9,50. Bent u in het bezit van een museumkaart? Dat betaalt u slechts € 2,50 voor deelname aan de wandeling.

De wandeling duurt circa 1,5 uur.